Heb je een bedrijf of een hobby?

Een openingsvraag van Nisandeh Neta van Open Circles Academy: heb je een bedrijf of een hobby? Een vraag die een gevoelige snaar kan raken. Voor de start als ondernemer was er dé droom. In die droom ging het al vanaf dag één als een raket. Gelukkig is het voor veel ondernemers ook zo. Maar lang niet altijd gaat het gelijk in de gedroomde snelheid.

De meeste ondernemers ervaren de eerste jaren eerder als het trekken van een ploeg dan als een raketvlucht. En soms ontstaat dan de neiging om je kop helemaal in het zand te steken. Niet opkijken maar stug doorploegen. Stug doorploegen is een waardevolle eigenschap van harde werkers. Stug doorploegen is echter niet altijd van waarde voor je bedrijf. Opkijken kan veel opleveren. Je verbreedt je horizon, je ziet nieuwe mogelijkheden, je ploegt met nieuwe energie. Soms levert even opkijken en dan doorgaan al iets op. En vaker is een gesprekspartner waardevol: van goede vriend tot professional. Daar ben ik als ondernemerscoach van overtuigd. Even stoppen met ploegen, doelgericht opkijken en rondkijken. Die investering levert op den duur meer op dan blind doorploegen.

De heldere uitleg van professional Neta stemt tot nadenken. Want jouw bedrijf is een deel van wie je bent en van wat jou drijft. Ik durf zelfs te beweren dat jouw bedrijf je hobby is. Daarom herformuleer ik de vraag van Nisandeh Neta. Hoe maak je van je hobby een goed lopend bedrijf? De oplossing is geen rocket science. Wel bepaal jij de snelheid waarmee je de oplossing gaat zien.